Tieto-osaava-hanke toteutettiin vuosina 2022-2024. Hanke päättyi 30.4.2024. Mukana hanketta toteuttamassa oli yhteensä 75 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, joten se muodosti kattavan valtakunnallisen verkoston. Verkostoa koordinoi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Hanke oli suunnattu kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille ja sen aikana syntyneet tulokset ja mallit ovat kaikkien ammatillisen koulutuksen järjestäjien käytettävissä.
Hanketta rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen budjetti oli 4 miljoonaa euroa.
Lisätietoa: Kim Konttinen, projektipäällikkö, Omnia, kim.konttinen@omnia.fi.
Miksi tämä hanke?
Tiedon hyödyntäminen tuloksellisessa ja vaikuttavassa ammatillisen koulutuksen järjestämisessä edellyttää koulutuksen järjestäjiltä osaamista sekä kykyä tuottaa ja hyödyntää tietoa.
Tieto-osaava-hanke vastasi tarpeeseen parantaa tiedon tuotantoon, mittaamiseen, arviontiin ja hyödyntämiseen liittyviä prosesseja valtakunnallisesti kattavan ammatillisen koulutuksen järjestäjien verkoston kautta.
Hankkeen aikana luotiin valtakunnallisia käytäntöjä, materiaaleja ja ohjeistuksia, joita kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät voivat omassa toiminnassaan hyödyntää. Tutustu hankkeessa tuotettuun materiaaliin Materiaalit-sivulla.
Hankkeen tavoitteet
- Parantaa koulutuksen järjestäjien tietotuotannon prosesseja (prosessien mittaaminen, arviointi ja kehittäminen)
- Parantaa koulutuksen järjestäjien tiedon analysointikykyjä sekä kykyä käyttää tietoa päätöksenteon tukena
- Parantaa koulutuksen järjestäjien kansallisia indikaattori- ja tilastotietoja hyödyntävien ratkaisujen käyttöä operatiivisen toiminnan ja kehittämisen tukena.
- Lisätä tieto-ohjautuvaa toimintakulttuuria koulutuksen järjestäjien organisaatioissa eri tasolla ja kehittää henkilöstön osaamista tietojohtamisen alueella.
Hankkeen toimintamalli
Hankkeen toiminta toteutettiin viiden eri työpaketin kokonaisuutena. Kullakin työpaketilla oli vetovastuullinen organisaatio. Työpaketeille määriteltiin tavoitteet ja laadittiin toimintasuunnitelma.
Toimintaa ohjasi ja seurasi ohjausryhmä. Työpakettivastuulliset organisaatiot muodostivat säännöllisesti kokoontuvan projektiryhmän ja johtivat työpakettikohtaista työskentelyä.
Työpaketit
Kuinka hanke toimi
- Hanke oli 75 organisaation yhteinen verkostohanke, jota Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia koordinoi.
- Hanke oli valtakunnallinen ja kattoi maantieteellisesti koko Suomen.
- Mukana oli oppilaitoksia, jotka olivat hyvin eri vaiheissa tietojohtamisen osalta, ja hanke pyrki tarjoamaan kaikille mahdollisuuden kehittää omaa toimintaansa.
- Hanke teki yhteistyötä muiden kehittämishankkeiden kanssa, esim. Digiosaava.fi-hankkeen kanssa
- Hanke perustui yhteiskehittämiseen, jonka kautta luotiin yhdessä hyötyä kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Syntyneet tulokset ja mallit tarjotaan avoimesti kaikkien käyttöön.
Hankkeen ohjausryhmä
Hanketta ohjasi ja sparrasi ohjausryhmä, johon oli kutsuttu rahoittavan ministeriön ja sidosryhmien edustajia sekä hankkeen työpaketteja vetävien organisaatioiden johdon edustajia. Ohjausryhmä kokoontui noin kahden kuukauden välein.
Ohjausryhmään kuuluivat:
- Tuukka Soini, Omnia, ohjausryhmän puheenjohtaja
- Johannes Peltola, Opetus- ja kulttuuriministeriö
- Riikka Orenius, Opetushallitus
- Timo Hakkarainen, Keuda
- Ari Mäkitalo, Tredu
- Jatta Herranen, Riveria
- Anne Laine (Sataedu), Ammatillisen koulutuksen johtajien verkosto Sajo ry
- Pia Adibe, Tietojohtaminen ry
- Peter Pahlman, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry